joi, 27 iunie 2013

Dezbaterea Proiectului de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (PL-x 164/2013). (rămas pentru votul final)


DEZBATERI PARLAMENTARE
Şedinţa Camerei Deputaţilor din 17 iunie 2013
10.
Dezbaterea Proiectului de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (PL-x 164/2013). (rămas pentru votul final)
consultă fişa PL nr. 164/2013

................................................
A venit Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care nu avea raportul.
Cred că este pe poziţia 5 a ordinii de zi.
Are amendamente admise şi respinse.
Iniţiatorul. Sunt deputaţi iniţiatorii. Nu doresc să ia cuvântul.
Din partea comisiei.
Voci din sală:
Dezbateri generale!
Poftiţi? Aveţi răbdare, mai e până la dezbateri. Începem cu iniţiatorii, după care comisia.
Raportul este comun făcut de către Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială.
Domnule preşedinte, aveţi cuvântul pentru a prezenta raportul.
Mulţumesc, domnule preşedinte.
Voi prezenta raportul comun asupra acestui proiect de lege.
Este un raport comun al Comisiei pentru apărare, cât şi al Comisiei pentru muncă.
Am ţinut cont de avizul Consiliului legislativ, al Consiliului Economic şi Social.
Punctul de vedere al Guvernului, care susţine această iniţiativă legislativă.
Adoptarea proiectului de lege o găsiţi cu amendamentele admise în anexa nr.1 şi amendamentele respinse în anexa nr.2.
Şi Camera Deputaţilor este Cameră decizională.
Vă mulţumesc.
Vă rog frumos, din partea grupurilor politice parlamentare.
Domnule deputat, aveţi cuvântul, după care domnul deputat Mircovici, Grupul minorităţilor naţionale.
Mulţumesc, domnule preşedinte.
Stimaţi colegi,
Aici e vorba despre cum s-a anunţat prin expunerea de motive. N-am auzit reprezentantul ministerului, dar avem în scris motivarea proiectului de lege. E vorba despre eliminarea unor inechităţi la pensiile militarilor.
Deci, este vorba de pensie specială. Un mic istoric despre pensiile speciale.
În 2010, prin Legea nr.119, iar prin Legea nr.263 privind sistemul public de pensii, s-au eliminat pensiile speciale.
Pensia specială a magistraţilor s-a menţinut cu concursul larg al Curţii Constituţionale.
Pensia specială a militarilor se va restabili prin această lege.
Dar ce vom face cu celelalte pensii speciale: pensiile diplomaţilor, corpului diplomatic, pensiile aviatorilor şi pensiile parlamentarilor?
Noi suntem de acord totdeauna să eliminăm inechităţile, dar, de această dată - să nu vă supăraţi - se face pe cale ocolită. Se face o eliminare a inechităţii numai pentru militari.
Hai să o facem împreună cu celelalte categorii socio-profesionale cărora li s-au luat aceste pensii speciale, nu pe această cale, ci împreună, pentru toate celelalte categorii socio-profesionale.
N-am nimic... şi respect Armata română, militarii Armatei române. Dar, iertaţi-mă, nu pot să fiu de acord să beneficieze de pensie specială - de pensia aia mare - toţi torţionarii care, în regimul ceauşist, au făcut - ştiţi foarte bine ce au făcut, iar celorlalte categorii socio-profesionale de care am vorbit, cărora li s-au luat aceste drepturi, să nu beneficieze în continuare de pensia specială.
Este de nepermis - nu vă supăraţi - ca un fost plutonier să aibă o pensie mai mare decât un diplomat de carieră.
Nu facem altceva, prin această lege, ci creăm din nou inechităţi.
Pentru aceste motive, Grupul parlamentar al UDMR nu va vota acest proiect de lege.
Mulţumesc.
Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, domnul deputat Mircovici, după care - vă cer permisiunea - domnul deputat Iordache, din partea Grupului PSD, după care domnul deputat Mircea Toader, din partea Grupului PDL.
În ordinea înscrierii pe tricou.
Domnule preşedinte,
Doamnelor şi domnilor,
După cum aţi putut constata întotdeauna, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a avut o poziţie echilibrată şi niciodată nu a mers pe variante politicianiste atunci când s-a discutat adoptarea unei legi.
În momentul de faţă, noi nu discutăm despre o pensie specială şi nici despre revenirea la o pensie specială.
A fost un moment, în istoria noastră recentă, în anul 2010, când o pensie ocupaţională - aşa cum există în toate statele NATO, din care şi România face parte - s-a renunţat la Legea nr.164 ca lege ocupaţională şi în niciun caz ca lege specială, şi în aceste condiţii s-a creat o inechitate nu pentru foştii torţionari, ci pentru militarii mai tineri, care au plătit cu preţul carierei lor intrarea României în NATO prin reducerea Armatei române de la 320 de mii de oameni la 90 de mii.
Deci nu putem să vorbim de o pensie ocupaţională.
Faptul că, prin această lege, Guvernul actual corectează o inechitate care s-a făcut unei părţi dintre militari - aproximativ 10 procente - prin care s-a luat o pensie obţinută pe drept la momentul trecerii în rezervă, fără voia lor, repet - este salutar.
De asemenea, este salutar faptul că Guvernul actual al României a revenit la poziţia iniţială prin care stabilea că, de la 1 ianuarie 2014 să între în vigoare prevederile acestei legi, nu a mers nici ca Senatul, "din luna următoare lunii în care se adoptă legea" şi comisiile reunite astăzi au stabilit ca plata drepturilor băneşti prevăzute la alin.(1) să se efectueze cu data de 1 octombrie 2013.
Deşi sumele respective nu erau prevăzute în buget, s-au luat în calcul posibilităţile pe care le are România de a repara o astfel de greşeală.
Da, Ministerul Apărării Naţionale vrea să revină în NATO şi din acest punct de vedere; da, Ministerul Apărării Naţionale - şi probabil că toate structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor susţine acest lucru - a iniţiat un proiect de lege prin care să se revină la militari la pensia ocupaţională.
Şi explicam în legislatura trecută, atunci când am fost unul din cele două voturi care a votat împotriva Legii pensiilor - legii acesteia unitare a pensiilor - tocmai din considerentul că militarii nu au salariu, ci au soldă. Adică sunt la dispoziţia statului când are nevoie de ei 24 de ore din 24.
Ceea ce mă surprinde însă - pentru că nu vreau să mai iau cuvântul o dată şi în momentul în care se va discuta pe amendamente, domnule preşedinte, şi vă rog să-mi daţi voie să fac acest lucru acum.
A existat un amendament semnat, culmea, de grupurile parlamentare aflate la putere - de Partidul Social Democrat, de Partidul Naţional Liberal, de UNPR şi de Grupul parlamentar al minorităţilor - prin reprezentanţi care aveau direct legătură cu sistemul militar, respectiv preşedintele, vicepreşedintele, secretarul Comisiei pentru apărare, prin care s-a solicitat ca, în momentul în care se revine la pensiile din octombrie..., din decembrie 2010, să se aibă în vedere Ordonanţa nr.1/2013, pe care Guvernul României a dat-o, prin care a corectat punctul de pensie cu 4%.
Mă roagă domnul deputat Tinel Gheorghe să fiţi mai scurt în intervenţia dumneavoastră. Mă roagă frumos să vă rog.
Intrasem de la dezbateri generale pe amendament, ca să nu revin. Dacă nu, mă opresc şi revin la amendament, domnule preşedinte.
Vă rog frumos să reveniţi lângă mine, aici, sus.
Revin la amendamentul respins, în momentul în care-l veţi discuta.
Mulţumesc.
Mulţumesc.
Domnul deputat Florin Iordache, preşedintele Comisia pentru muncă şi protecţie socială. Mi-am dat eu seama.
Mulţumesc, domnule preşedinte.
Stimaţi colegi,
Rolul acestei iniţiative legislative nu este acela de a reveni la pensiile speciale.
Dacă colegii noştri din anumite grupuri parlamentare doresc o astfel de iniţiativă, este foarte simplu: ori individual, ori pe grupuri parlamentare pot veni să iniţieze o astfel de iniţiativă pentru anumite pensii speciale.
Rolul acestei iniţiative este unul foarte simplu: să îndreptăm o nedreptate pe care a făcut-o Guvernul Boc în anul de graţie 2010, astfel încât aproximativ 18.600 de pensionari şi-au pierdut, la momentul adoptării acelei legi - un drept deja câştigat. Un drept constituţional. Pensia nu poate fi diminuată.
Deci, printr-o lege, a venit Guvernul Boc de la acel moment şi a diminuat pentru 18.000 de pensionari, le-a diminuat pensiile.
Foarte pe scurt, domnule preşedinte.
Vă rog frumos, că pleacă şi domnul profesor Stanciu şi nu mai avem auditoriu.
Da. Ne vede la televizor domn profesor Stanciu. Domnul academician.
Acum, vorbind foarte serios, domnule preşedinte, rolul acestei iniţiative pe care Guvernul o susţine începând cu 1 octombrie este să îndreptăm o inechitate, astfel încât un drept constituţional, acela la pensie câştigată, să nu poată fi diminuat.
Noi am susţinut şi în Comisia pentru muncă şi în Comisia pentru apărare.
Mulţumesc.
Mulţumesc mult.
Domnul deputat Mircea Toader, Grupul parlamentar al PDL.
Domnule deputat, aveţi cuvântul.
Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
N-am văzut aici, în motivaţie, susţinerea protocolului cu domnul Dogaru. Probabil că în spate trebuie să existe şi acel celebru protocol prin care dumneavoastră v-aţi angajat, USL-ul, e adevărat, să susţineţi punctul de vedere al domnului Dogaru, care la rândul lui reprezintă o categorie din cei care au lucrat - într-o formă sau alta - în serviciul militar. Spun într-o formă sau alta, că unii au lucrat la "Viaţa militară", n-au avut legătură directă cu armata decât aşa, pe scris.
Dar, în esenţă, voiam să vă spun că, pe lângă faptul că există presiunea aceasta - a domnului Dogaru, nu a străzii - mai există şi o inechitate. Ştiţi foarte bine că această lege celebră a pensiilor, mult discutată, a avut şi alte categorii de pensionari cărora li s-a diminuat pensia.
De ce la o categorie dăm şi la altă categorie nu?
Şi nu spunem că la 80 şi vreo trei la sută din militari le-a crescut pensia chiar foarte mult.
În esenţă, sigur, a mai spus-o domnul Iordache, problema pensiilor ocupaţionale.
Domnule Iordache, programul dumneavoastră de guvernare prevede modificări legislative privind pensiile ocupaţionale.
Vă rog s-o faceţi, şi când o faceţi, participăm şi noi.
Deci dumneavoastră sunteţi cei care trebuie să iniţiaţi şi, ca atare, aşteptăm să iniţiaţi inclusiv categorii care trebuie să fie un supliment, nu trebuie să amestecăm una cu alta. Pensiile ocupaţionale reprezintă o măsură corectă, dar vă rog s-o faceţi. O aveam şi noi în program, dar n-am făcut-o.
N-aţi mai apucat să implementaţi programul. Am înţeles.
Dar uite, ne ţinem noi de cuvânt în locul dumneavoastră.
Mergem mai departe. Nu mai sunt luări de cuvânt. Mergem pe amendamente admise sau respinse.
Calupuri de câte cinci.
Amendamente admise 1-5, obiecţii, comentarii? Nu sunt. Adoptate.
Amendamente respinse nu mai sunt.
Eu v-am întrebat. De ce mă certaţi? Igen, da... Igen, igen, dar trebuie să fim atenţi.
Amendamente admise, anexa nr.1, de la 1-5.
Obiecţii, comentarii.
Domnul Vladu, bănuiesc că este amendamentul 4. Amendamentul 4, art.1 alin.(2). Da?
Deci până atunci nu mai avem nicio obiecţie, niciun comentariu.
Domnul Vladu, daţi-mi voie, că e domnul Mircovici înainte.
Toată lumea vrea să susţină amendamentul, dar nu-i atentă. Era, dar nu era...
Domnule Mircovici, art. 1 alin.(1), aveţi cuvântul.
Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru că sunteţi foarte atent şi nu... mi-aţi tăiat... eram convins că voi lua cuvântul la această problemă.
Amendamentul nostru, al celor 4 de la cele 4 partide menţionate anterior, vizează o singură situaţie care poate apărea, şi nu alta. Situaţia celor cărora le-a scăzut pensia cu 2% şi cărora la 1 ianuarie 2013 le-a crescut cu 4%, că a crescut punctul de pensie şi în momentul în care se va adopta această lege, de revenire, de reparaţie, în loc să li se dea, li se va lua, exact ca la Radio Erevan. Atât, asta era problema.
Am înţeles că nu există posibilitatea, am înţeles că s-au oferit varianta de la 1 octombrie, în loc de la 1 ianuarie. Probabil că vor înţelege şi militarii cărora le va scădea pensia prin această lege reparatorie.
Mulţumesc.
Da. Pregătiţi-vă cartelele. Amendamentul nr.1 din Anexa nr.2, amendament respins, art.1 alin.(1) care se referă la amendamentul respins nr.2, bănuiesc că e contrapondere, că nu văd în altă parte unde-i 1. Să înceapă votul. Da.
7 voturi pentru, 4 abţineri şi 74 de voturi împotrivă. A fost respins.
Mergem pe amendamentul 2 în textul adoptat de către comisie, nemodificat cel de la Senat.
Supun votului dumneavoastră, să înceapă votul.
71 cu 4 şi cu 10. Bun.
Mergem la amendamentul domnului Vladu, care este la alin.(2), domnule Vladu, da? Şi care se referă la art.1 alin.(2).
Aveţi cuvântul.
Mulţumesc, domnule preşedinte.
Doamnelor şi domnilor colegi,
Guvernul Ponta I a promis din alegeri locale, de anul trecut, că va da cadrelor militare. N-a reuşit. A promis la alegerile generale din toamnă că va da această sumă. N-a reuşit. Vin cu propunerea să dăm aceşti bani începând cu data de 1 august 2013. sper că sunteţi cu toţii de acord, ca această sumă să fie dată cu data de 1 august 2013.
Deci ce nu aţi reuşit dumneavoastră să daţi să dăm noi mai devreme, nu? Am înţeles.
Dumneavoastră numai de luat...
E promisiunea dumneavoastră şi vin în sprijinul...
De luat luaţi şi de dat nu daţi. Am înţeles.
...să vă ţineţi de cuvânt.
Am înţeles. să ne ţinem noi de cuvânt. Da, da. Păi, ne ţinem de cuvânt, nu vedeţi?
Domnul Vladu vrea mai devreme să ia.
Vă supun la vot... să-l luaţi... păi, noi dăm, dumneavoastră luaţi. Să înceapă votul.
23 pentru, două abţineri, 66 de voturi împotrivă.
Rămâne amendamentul 1 în forma propusă de către comisie. Îl supun şi pe acesta la vot. Să înceapă votul.
71 de voturi pentru, cu trei abţineri, 15 împotrivă.
Nu mai sunt amendamente respinse. Mai aveţi?
La art.4 amendamente admise. Obiecţii, comentarii? Nu. Aprobat.
La amendamentul 5, amendament admis. Domnul Kerekes Károly are un amendament respins care se referă la art.2 alin.(2), dar nu are legătură cu amendamentele admise.
Domnule deputat, daţi-mi voie să aprob şi amendamentul admis de la alin.2 cu 1. Obiecţii, comentarii? Nu. Aprobat.
Domnul deputat Kerekes are la alin.(2) al art.2 un amendament respins.
Domnule deputat, aveţi cuvântul.
Mulţumesc.
Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Aici la alin.(2) al art.2 în teza a doua a alin.(2) se introduce o derogare, şi anume: "Sumele plătite necuvenit, în urma recalculărilor, nu se restituie". Gândiţi-vă bine, în sistemul public de la toţi muritorii de rând recuperăm sumele plătite necuvenit. Nu credeţi că va crea o tensiune în cazul tuturor acelor persoane din cadrul sistemului public care sunt obligate să restituie sumele plătite, primite necuvenit, iar în cazul militarilor nu aplicăm aceeaşi regulă.
Dincolo de acest lucru, dacă între timp decizia de recuperare va fi confirmată printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, tot intervine acest drept al militarilor de a nu mai plăti înapoi aceste sume? Eu, în cel mai... în modul cel mai serios întreb şi aştept un răspuns din partea Ministerului Apărării Naţionale. Îşi poate permite această derogare? Îşi asumă această răspundere? Vă rog să-mi răspundeţi.
Domnule deputat, ne-o asumăm noi prin vot, să ştiţi, nu ministerul. Noi, cei care suntem aici. Ştiţi cum e cu armata, armata ne-a dat revoluţia. Suntem liberi, avem Parlament, mai şi dăm...
Doamnelor şi domnilor colegi,
Amendamentul domnului Károly Kerekes îl supun la vot. să înceapă votul.
33 pentru, două abţineri, 51 de voturi împotrivă. A fost respins.
Nu mai sunt amendamente admise.
Merge la votul final. Caracter organic, procedură de urgenţă.
Doamnelor şi domnilor colegi,
Programul nostru a luat sfârşit.
Ne vedem, membrii Biroului, mâine dimineaţă, la 9,30, în Birourile permanente reunite. La ora 10 începe plenul Camerei. Da, la Camera Deputaţilor... nu aveau sală. La ora 10 plen Camera Deputaţilor. La ora 11, plen reunit, după care facem votul final la Camera Deputaţilor.
Vă urez o zi frumoasă!

NOTA: Sublinierile apartin d-lui Col. (r) Giurgea Constantin, vicepresedinte al Filialei Braila a SCMD, care solicita exprimarea unei pozitii oficiale a SCMD fata de declaratiile si atitudinea UDMR.

18 comentarii:

  1. NESIMTIREA POLITICA A REPREZENTANTILOR OPOZITIEI ERA DEMULT UN FAPT NEINDOIELNIC.

    RăspundețiȘtergere
  2. Unii sunt impotriva asa ca sa fie bagati in seama,iar UDMRul are mari obiectii impotriva armatei deoarece este singura stavila impotriva planurilor revansarde ale maghiarimii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ungurimea este sprijinita de basescu. ungurimea nu inghite armata. asadar, basescu inghite armata romaniei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O SA VEDEM CE IL DOARE MAI TARE PE BETIV!!!
      VOTUL PENTRU REFERENDUM, VILELE DIN HAR-COV, DRAGOSTEA MENTRU MILITARII PLECATI LA CER PE CALE NATURALA, SAU O IPOTETICAKOABITARE SI LINISTE INTERNA

      Ștergere
  4. Halal armata de rezervisti ,am inceput sa ne milogim pentru drepturile noastre -LA CEI PE CARE ,CA NISTE IRESPONSABILI I-AM ADUS LA PUTERE . NE MERITAM SOARTA. SUNT -UN ANONIM ,FOST COL. IN REZERVA -CARE ATUNCI CAND A AVUT CURAJ SA SE ADRESEZE UNUI POST DE TELEVIZIUNE IN 2010 CU DOCUMENTE CONCRETE-TALONUL DE PENSIE- DEMONSTRAND DIMINUAREA CUANTUMULUI CU 60%, A FOST LOVIT MISELESTE DE HOTII CU CARE AZI SE COABITEAZA.RUSINE,

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai exista cumva o REZERVA a Arnatei? Care este potentialul ei activ? Sa ne fereasca de o calamitate cum s-a anuntat pentru acest an un cutremur major! Cu ce mai poate actiona? Armamentul si munitia de rezerva s-a vindut iar d-l Oprea stie de catre cine si unde, combustibilii de REZERVA (stocurile) s-au vindut, echipamentele speciale si rezerva de piese de schimb si accesorii s-a vindut, tot asa cum trenurile de fier vechi provenite din dezmembrarile de tehnica, incepind cu Canalul si terminind cu dezafectarile aprobate, s-au vindut fara a se recupera nici un leu in conturile armatei, de la armatorii japonezi din portul Constanta. Cine a luat banii? Cumva firma de familie a imunului perfect?

    RăspundețiȘtergere
  6. mama lor de pdl-ingi , basinei si ungurasi...pana cand ne mai chinuie...arzaiai focul sa-i arza...de antiromani..ca ne-au mancat sufletul la toti de 4 ani incoa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da..votati PDL...si Noua DREAPTA....sus guvernatorul.....va place cum traim de 5 ani incoa cu guvernele boc si ungurii...SA TRAITI BINE !...in tricou...va fost prezentata moda, nu !

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu ati invatat inca proverbul "ce se naste din pisica soarece mananca?"Asa si cu tradatorii de tara si neam =udmr si pdl. Daca la asti adaugam ciocoii noi=KO-ABITANTII gasim scena politica completa. Stimati colegi de suferinta materiala morala si fara de speranta!!!! O sa vedeti ce o sa faca MUTANTUL-BETIV cu aceasta lege!! O sa o trimita inapoi dupa termenul maxim de asteptare, iar onor parlamentul ESTE IN VACANTA. Din toamna o sa o plimbe de colo pana colo, o sa o dezbata la infinit pana trece anul asa cum a vrut PINOCHIO-BASCHETBALISTUL.
    Din 2014 daca o sa apara noua lege a pensiilor o sa RETRAIMTIMP DE 3-4 ANI COSMARUL DIN 2009-2010 CU DECIZII AIUREA, CONTESTATII FARA RASPUNS, PROCESE INUTILE IN INSTANTA SI MULTDORITELE DECESE ALE BENEFICIARILOR ADICA ALE NOASTRE.
    ASTA NE REZERVA CLASA POLITICA KOABITANTA DE AZI. Ce putem face???? CE FAC GRECII, BULGARII, TURCII, ADICA CE FAC POPOARELE CU COLOANA VERTICALA SI CARE MERITA SA RAMANA IN ISTORIE.
    LOVITI PRIN LIPSA DE LA VOT UNDE II DOARE CEL MAI MULT PE CIOCOII NOI.
    P.S. Salut initiativa SCMD de a ne da si noua voie sa spunem ce gandim pe acesta cale

    RăspundețiȘtergere
  9. Dupa ce cancerul portocaliu a distrus toata tara cu sprijinul ungurilor, acum tot mai scot la inaintare pe acest nemernic toader.
    Asta este in stare sa ne calce in picioare fara nici o jena. Imi pun intrebarea fireasca : Oare galatenii sunt surdo-muti?
    Nu cred asta! toader a castigat locul in parlament ca mai toti pedelistii. Asa a vrut chioru' de la Cotroceni si curtea lui neconstitutionala. Au incalcat toate drepturile fundamentale ale omului si mai au si pretentii.
    toader trebuie trimis la groapa de gunoi a societatii impreuna cu toti ciracii si marinarul de la Cotroceni.
    Inca nu se stiu multe despre gasca portocalie!
    USL sa se miste mai repede si cu mai multa eficienta ca se duce dracului toata societatea romaneasca.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu vedeti in ce tara traim??Democratie? Dreptare? Adevar? Justitie?? Vorbe si limbaj de plastic pentru secolul XXI !! Pentru limbajul de lemn am facut o revolutie, iar pentru cel de plastic ne forteaza sa-l invatam si traim!
    SCMD a transmis multumiri lui oprea si ponta pentru minunata lege reparatorie promisa de vreo 16 luni, care nu stim daca se va aplica anul acesta. Dupa promulgarea legii o sa-i transmitem si guvernatorului multumiri ca s-a hotarat sa mai stopeze factorii financiar-economici ai caii naturale a noastra de a parasii aceasta scena si de a nu mai creea probleme ???Ce lege e asta? Mai buna decat nimic zic eu si cred ca multi altii, dar dicriminatorie intre noi asistatii sociali ai lui boc si eterna generaleasa cu coc a la lina ciobanu de la finante. De ce si pentru ce merite unii dintre noi au pensiile indexate cu 4% si altii nu?? De ce de 16 luni justitia cea dreapta-oarba-partinica si independenta nu a dat dupa stiinta mea nici o rezolutie de reparare financiara aplicabila pentru militarii furati si umiliti??
    Maria sa dl. ponta ne-a promis cu marinimie cu 3 luni mai devreme de 2014 ca o sa revenim financiar la nivelul lui 2010!! Suntem in 2013 donmule prim-ministru! Ce surprize ne veti rezerva pentru 2014??

    RăspundețiȘtergere
  11. Rusine muzicantilor pensionari din armata romana, pensii nesimtite dupa ce au cantat la nunti si botezuri si alti militari adevarati si-ai sacrificat familiile si au de 5-10 ori mai putin de cit un trompetist

    RăspundețiȘtergere
  12. Cind intra in vigoare aceasta lege? si de ce nu se mai da ordonanta sa se acorde plati compensatorii la trecerea in rezerva, la militari nu se poate dar la celelalte companii de stat se poate si ce plati babane.

    RăspundețiȘtergere
  13. Legea va fi promulgata cand o sa "VREA MUSCHI LU' CHIORU'

    RăspundețiȘtergere
  14. poate va intrebati de ce premierul a luat la Calafat decizia de a reveni si a da Legea reparatorie ,dopa ce ordonase sa fie tinuta la seryar pana in noiembrie?CINE O FI ARTIZANUL ACESTEI SCHIMBARI DE ATITUDINE?in niciun caz Oprea si Dogaro ,care daca puteau o faceau in Martie ,Aptilie sau Mai.ADEVARUL VA IESI CURAND LA IVEALA.CREDULII NU AU DECAT SA CREADA CA OPREA E AUTORUL SI SA SE INSCRIE IN UNPR.RUSINE CELOR CARE ASCUND ADEVARUL.

    RăspundețiȘtergere
  15. RUSINE CA ATI STERS COMENTARIUL CARE ARATA DE CE DECIZIA DE A DA LEGE A REPARATORIE S-A LUAT LA CALAFAT. RUSINE RANCIOG

    RăspundețiȘtergere
  16. Sindicatul a ajuns sa se pupe-n bot cu Oprea si compania, Ponta promite ca repara o nedreptate cu o alta nedreptate (o lege care iti da "drepturile" si-ti ingradeste alte drepturi )iar noi cotizam ca prostii in loc sa le facem zilnic "atmosfera"! Nu credeti ca sindicatul e cam prafuit ? Poate ca ar trebui cautata o alta forma de manifestare sindicala, una mai activa!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ni la ei, ma! Toate ca toate, camaraderia, intelegerea, ajutorul reciproc si celelalte mai au un pic de valoree? Vorbesc de cele adevarate, cele care salasluiau in inima multora dintre cei care si-au pus viata in slujba unei tari care, asemeni tuturor tarilor din lume, dupa ce nu mai are nevoie de ei ii asimiliaza celor care au nevoie de ajutor social. Nu-i bai, chiar si asa cei care mai avem inca tartacuta la locul eu nu ne pare rau ca ne-am servit tara, dimpotriva chiar, daca ar fi nevoie am face-o iar. Din nefericire noua ordine sociala i-a facut pe multi sa se piarda intr-o alta lume unde isi scot la iveala uritul din suflet si mizeria din caracter asa cum isi scotea muscalul obielele imputite dupa un mars victorios sau o fuga sanatoasa dupa ce si-a luat sutirile in penk. Sunt unul dintre cei care a pierdut la pensie (ei, si? Viata si meseria m-a invatat sa supravietuiesc si sa muncesc cinstit inca de cind eram copil si munceam toata vacanta la IAS) dar nu cred ca vaicareala si aruncatul vinei asupra altora ar fi rezolvat ceva. Dimpotriva, nu facem altceva decit sa le aducem bucurie "prietenilor", mincai-ar focul... Am cistigat in instanta si pe recalculare si pe revizuire. Credeti ca de dragul ochilor frumosi ai domnului Dogaru s-a ajuns aici? N'as prea crede! Sunt oricum politicienii nostri dar nu sunt prosti. Ei stiu ca se vor generaliza sentintele instantei si de ce sa fie contra noastra cind pot cistiga ceva facind justitiarii? Chiar asa de prosti nu sunt! Pina la urma haideti sa ne suportam si sa gindim cu capul si nu cu posteriorul. Daca sindicatul nu ne impingea de la spate eram si acum in situatia de a alerga in jurul cozii. Cu bune sau rele existenta sindicatului a dovedit ceeace unii stiam de mult:o armata inseamna ca e mai multi ca sa ai succesuri. De unul singur sta doar comandanul.

    RăspundețiȘtergere